El darrer ple municipal de l’Ajuntament de Mataró, celebrat el passat dijous
4 de novembre, tingué un clar protagonista, la repressió exercida per
la regidoria de Via Pública i els Mossos d’Esquadra contra les veïnes que
es concentraren per demanar la llibertat del militant independentista
Eudald Calvo.
Abans de la celebració del ple, una trentena de persones es concentraren davant l’edifici de l’Ajuntament per recriminar l’actuació policial i municipal davant del cas. Després, durant el ple, el grup municipal de la CUP de Mataró va presentar una resolució per demanar la revisió de l’ordenança de civisme. Aquest fou el text presentat:
PROPOSTA DE RESOLUCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR PER DEMANAR LA REVISIÓ DE L’ORDENANÇA DE CIVISME.
El proppassat 24 d’agost l’Eudald Calvo, estudiant, veí d’Argentona i militant de Maulets es va presentar voluntàriament a la comissaria de Mataró a requeriment dels Mossos d’Esquadra. L’Eudald va quedar detingut immediatament i hi va passar la nit. L’endemà el van dur a declarar als jutjats, a on sense cap mena de dubte hi hagués anat voluntàriament, com el dia abans a la comissaria. Després de declarar, l’Eudald va quedar en llibertat.
Es va tractar d’una detenció sense sentit i absurda, només explicable per les ànsies venjatives contra l’organització independentista Maulets i contra el moviment estudiantil del qual l’Eudald n’és membre.
La mateixa tarda de la detenció, davant la comissaria dels Mossos, es van aplegar amics, familiars i persones solidàries amb l’Eudald Calvo, per reclamar la seva llibertat.
Un dels concentrats, l’Adrià Calvo, menor d’edat i germà de l’Eudald, va voler fer una fotografia del grup de gent solidària, i en aquest moment, el grup de Mossos d’antiavalots, per ordre directa del cap de l’Àrea Bàsica Policial, van carregar contra els concentrats, ferint diverses persones que van necessitar assistència mèdica.
Després de la càrrega, dos agents dels Mossos d’Esquadra inicien la redacció d’una acta que comportarà l’obertura de 10 expedients sancionadors (ens temem que seran més) contra 10 de les persones presents a la concentració. Aquests expedients utilitzen l’ordenança de civisme municipal per sancionar les persones concentrades amb tres acusacions:
1) Proferir expressions irrespectuoses a autoritats i els seus agents.
2) Desenvolupar alteracions de l’ordre públic sense danys directes sobre béns o persones.
3) Produir molèsties als veïns.
Aquestes acusacions es basen en un seguit de falsedats com ara que els manifestants tenien una clara intenció d’entrar dins el recinte de la comissaria, o que van adoptar una actitud violenta. En realitat, la concentració va ser una protesta pacífica i l’única violència va ser la càrrega dels mossos contra els concentrats.
Es fa molt difícil entendre l’acusació d’alteració de l’ordre públic quan els concentrats es mantenien en tot moment en la vorera de la comissaria, deixant un marge d’uns quinze metres de pas lliure per a qualsevol veí o policia.
Les molèsties als veïns també són força difícils d’entendre. La comissaria és en un punt sense veïns, fent costat a solars i una rotonda de trànsit. Qui interpreta que s’ha causat una molèstia als veïns?
Els expedients de totes les persones sancionades només contenen l’acta dels Mossos d’Esquadra i són exactament iguals per a totes elles, com idèntiques són les multes rebudes de 900€ cadascuna. Així s’incorre en una incongruència jurídica ja que no s’atribueixen fets de manera individual sinó col·lectiva al conjunt de persones reunides aquell 24 d’agost.
D’on surten els noms de les persones acusades? Cap d’elles ha estat formalment identificada. S’haurà fet servir com altres vegades les llistes negres dels militants independentistes i altres activistes?
Malauradament, l’Ordenança del Civisme, s’ha aplicat en contra de l’esperit que deia promoure en pro de la convivència i el civisme, i ara s’utilitza com a eina repressora.
L’aprovació de la Ordenança del Civisme de la nostra ciutat va anar acompanyada, com en el cas de la de Barcelona, Berga, etc, d’una allau de crítiques per part de col·lectius socials actius en la mobilització ciutadana però també per part de col·lectius de juristes que n’assenyalaven diversos riscos implícits en el nova normativa.
Passats uns anys d’aquella “moda cívica” els resultat són discutibles donat que bona part dels fenòmens que es pretenien eradicar segueixen sent una realitat alhora que els pressupostos per dur a terme mesures socials paral·leles a la imposició de sancions econòmiques disminueixen a causa de la crisi.
Un dels motius de crítica als supòsits que l’Ordenança del Civisme pretén sancionar és la referència inexacta a comportaments considerats “incívics”: es poden no sancionar fets, sinó actituds. I si bé cal un procés judicial, amb el conjunt de garanties processals efectives per poder emetre una sentència que discrimini amb exactitud la comissió d’uns fets, discutir entorn d’una actitud encara és més complicat. Però si a la complexa interpretació d’una situació, li sumem la potestat sancionadora en poder d’un agent policial que ha vist criticada la seva actuació per part d’algú, apareix amb facilitat la temptació de la represàlia.
Recordem a més, que en un procés penal, l’acusat ostenta la presumpció d’innocència i serà l’acusació qui n’ha de demostrar la culpabilitat. En la via administrativa, aplicant les sancions de la Ordenança del Civisme, primer arriba l’acusació que conté la descripció d’uns fets o actituds i la corresponent sanció econòmica. Serà la persona sancionada qui haurà d’actuar contra aquesta proposta de resolució, intentant procurar proves per demostrar la seva innocència ja que des de bon principi recau sobre ella la presumpció de culpabilitat i es crea una situació d’indefensió.
És per tot això que la Candidatura d’Unitat Popular presentem al ple les propostes següents:
1) S’iniciarà un procés de revisió de l’actual Ordenança de Civisme, amb el màxim de participació ciutadana, per tal de garantir que no es vulneraran el drets bàsics dels ciutadans ni es crearan situacions d’indefensió, ni la policia podrà exercir un abús de poder com a represàlia política.
2) Se suspendrà cautelarment el procés de l’expedient en curs mentre es revisa l’Ordenança de Civisme.
3) Es demanarà una reunió urgent amb el cap de l’Àrea Bàsica Policial, per manifestar el malestar de l’Ajuntament sobre aquests fets ocorreguts davant la comissaria dels Mossos d’Esquadra.
4) L’Ajuntament adreçarà un escrit a la Conselleria d’Interior manifestant la seva preocupació per l’actitud mostrada pels Mossos d’Esquadra en aquest afer.
La resolució fou denegada, ja que el grup de la CUP fou l’únic que va votar a favor de la modificació de l’ordenança de civisme, els altres grups municipals, PSC, ERC i IC-V (el tripartit que governa) i el PP hi votaren en contra, CiU es va abstenir durant la votació.
Més avall poder llegir les notícies publicades pels mitjans locals i la notícia que va redactar Alerta Solidària.
El govern omet la petició de la CUP de revisar l’ordenança de civisme (Cap Gròs)
El govern no retirarà les multes ni tocarà l’Ordenança de Civisme (el Tot Mataró)
Concentració contra els 9.000 euros de multa imposats per l’Ajuntament de Mataró (Alerta Solidària)